Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, който се укрива в посолството на

...
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, който се укрива в посолството на
Коментари Харесай

Джулиан Асандж иска гаранции от британското правосъдие, че няма да бъде екстрадиран в САЩ

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, който се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 година, е подготвен да се съобщи на английското правораздаване, в случай че получи гаранции, че няма да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, заяви негов юрист, представен от Франс прес.

През май 2017 година Швеция приключи делото си против Асандж за обезчестяване и полово нахлуване, само че английското правораздаване отхвърля да анулира издадената против него заповед за задържане с аргумента, че през 2012 година Асандж не е спазил изискванията на освобождението си под гаранция.

" Според английските закони Асандж може да бъде наказан на три до шест месеца " затвор за неспазването на тези условия, изясни юристът му Карлос Поведа по еквадорската телевизия Екуавиза, написа novini.bg.

" Искането на отбраната му обаче е да получи нужното увещание, че след тази присъда той няма да бъде екстрадиран в Съединени американски щати. Това е извънредно значимо изискване ", добави юристът.
47-годишният Асандж се притеснява, че в случай че излезе от еквадорското посолство, ще бъде задържан, а по-късно екстрадиран и съден в Съединени американски щати за публикуването от Уикилийкс през 2010 година на голям брой поверителни американски дипломатически и военни документи.

В четвъртък генералният прокурор на Еквадор Иниго Салвадор съобщи, че Кито е получил гаранции от Лондон, че Асандж няма да бъде предаден на трета страна, в случай че напусне еквадорското посолство.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР